Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Κυριακή τής Πεντηκοστής

 


Μετά την 
Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, οι Απόστολοι και οι υπόλοιποι μαθητές του, καθώς και οι γυναίκες που από την αρχή τον είχαν ακολουθήσει, η Παναγία Παρθένος Μαρία η Μητέρα του, περίπου 120 άτομα, γύρισαν στο όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ.
Εκεί μπαίνοντας στο υπερώο, δηλαδή στον πάνω όροφο του σπιτιού, περίμεναν με προσευχή την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με την υπόσχεση του Σωτήρα Χριστού. Στο μεταξύ εκεί, εξέλεξαν και τον Ματθία και τον συναρίθμησαν με τους ένδεκα Αποστόλους.Τότε αυτοί πληρωθέντες από το Πνεύμα το Άγιο, άρχισαν να κηρύττουν και να καλούν τους ανθρώπους να βαπτισθούν και να λάβουν κι αυτοί την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ό,τι είχαν ακούσει και ζήσει κοντά στο Χριστό και δεν το είχαν τότε κατανοήσει, τώρα εν Αγίω Πνεύματι το γνώρισαν και το επαγγέλλονται στο λαό.


 Τώρα γνωρίζουν ποια είναι η προοπτική της καινής ζωής και που πρέπει να οδηγήσουν το λαό, γι’ αυτό και τους πρώτους τρεις χιλιάδες που βαπτίστηκαν, τους οδηγούν στο Δείπνο της Ζωής, την Τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας, όπου στο εξής θα βρίσκεται συναγμένη η Εκκλησία ως σώμα Χριστού, θα τρέφεται με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και θα συμμετέχει έτσι στην αιώνια ζωή της Βασιλείας του Θεού.


Με την Πεντηκοστή δεν γεννήθηκε η Εκκλησία ως απλός θεσμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, και γι’ αυτό η Πεντηκοστή δεν είναι ένα γεγονός που συνέβη μια φορά κάποτε, αλλά είναι η ζωή της Εκκλησίας, ως αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.


Η Πεντηκοστή, αποτελεί τή γενέθλια ημέρα τής Εκκλησίας.


Επτά εβδομάδες μετά την ημέρα του Πάσχα, χρόνος που θεωρείται ενιαίος και που σε όλες τις ακολουθίες των ημερών δεν γονατίζουμε, το εσπέρας της Κυριακής της Πεντηκοστής , στον “Εσπερινό της γονατιστής”, ευλογείται η πρώτη μετά το Πάσχα γονυκλισία, εξού και η μεγάλη γιορτή λέγεται και “της Γονατιστής”.


Στην Ιερά Μονή μας η μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή, εορτάσθη λαμπρώς μέ Αρχιερατικό συλλείτουργο,  προεξάρχοντος τού Σεβασμιωτάτου Πατρός καί ΚαθηγουμένουΜητροπολίτου Ταλαντίου καί Λοκρίδος κ.κ. Νεκταρίου, τού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ.κ. Πολυκάρπου, καθώς επίσης τών Ιερέων καί Διακόνων τής Μονής μας.


Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα.


Η Θεία Λειτουργία τής Πεντηκοστής.

Ο Εσπερινός τής Γονυκλισίας.