Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Κυριακή πάντων των Αγίων Νεομαρτύρων , των μετά την άλωσιν της Κωνσταντινουπόλεως μαρτυρησάντων

 


Οι 
Νέοι Μάρτυρες της εκκλησίας του Χριστού πρόσφεραν το είναι τους και το αίμα τους για να γιγαντώσει το αειθαλές δένδρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.




Στα δύσκολα εκείνα χρόνια και για την ορθοδοξία και για το ελληνικό γένος ο Θεός οικονόμησε και εμφανίστηκαν οι γίγαντες αυτοί άνδρες και γυναίκες και βροντοφώναξαν με τα έργα τους 
«Χριστιανοί γεννηθήκαμε και Χριστιανοί θέλουμε να πεθάνουμε».


Μαρτύρησαν για την πίστη, την αγάπη στον Χριστό, τον θείο νυμφίο και αρχηγό της Ζωής. Στο μαρτύριο τους οδήγησε η ακλόνητη πίστη και υπέροχη αγάπη στον Κύριο Ιησού Χριστό. Δεν προδίδουμε τον Χριστό, δεν αλλαξοπιστούμε, έλεγαν.



Ἡ καθιέρωση του όρου 
«Νεομάρτυς» ὀφείλεται κυρίως στόν Ἅγιο Νικόδημο τόν Ἁγιορείτη, ὁ ὁποῖος στό ἔργο του «Νέον Μαρτυρολόγιον» ἔθεσε ὡς χρονικό ὅριο τό ἔτος 1453, ἀπό τό ὁποῖο ἐφεξῆς οἱ ἅγιοι πού ἔδωσαν μαρτυρικῶς τήν ζωήν τους ὑπέρ τῆς πίστεως τοῦ Χριστοῦ ὀνομάζονται «Νεομάρτυρες».



Όσα και αν γράψει κανείς θα είναι λίγα για αυτούς τους Αγίους Νεομάρτυρας της Πίστεως. Οι περισσότεροι μας είναι άγνωστοι. Δεν πειράζει, όμως γιατί τους γνωρίζει ο Θεός και εισακούει τις πρεσβείες τους όπως και όλων των άλλων Αγίων Του. Οι παραδόσεις πολλά έχουν διασώσει για τη ζωή και τα μαρτύρια για αυτά τα άνθη του χειμώνα, κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.



Ο καθε ένας Νεομάρτυς εορτάζει την ημέρα του μαρτυρίου του και η μνήμη όλων μαζί των Νεομαρτύρων, η 
Σύναξις τιμάται τη δεύτερη Κυριακή μετά την Κυριακή  των Αγίων Πάντων, κάθε έτος.



Με Αρχιερατικό συλλείτουργο τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων στην Ιερά Μονή μας. Στό Αρχιερατικό συλλείτουργο,  προεξάρχοντος τού Σεβασμιωτάτου Πατρός καί Καθηγουμένου, 
Μητροπολίτου Ταλαντίου καί Λοκρίδος κ.κ. Νεκταρίου,  έλαβαν μέρος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.κ. Πολύκαρπος, οί Ιερείς καί Διάκονοι τής Ιεράς Μονής μας.


Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα.