Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Κυριακή τών 318 Αγίων Πατέρων τής Α' Οικουμενικής Συνόδου

 


Η έκτη κατά σειρά Κυριακή μετά το Άγιο Πάσχα, είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην 
μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Α΄ Οικουμενική ΣύνοδοΗ Σύνοδος, η οποία συνήλθε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ, κατά πρόσκληση του Μέγα Κωνσταντίνου, κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του, είχε διάρκεια 3,5 χρόνια.


Διακριθείσες μορφές της συνόδου ήταν ο Αλέξανδρος ο Κωνσταντινουπόλεως, ο Αλέξανδρος ο Αλεξανδρείας, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Ευστάθιος ο Αντιοχείας, ο Μακάριος ο Ιεροσολύμων, ο Παφνούτιος, ο Σπυρίδων, ο Νικόλαος, κ.α.


Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τον Άρειο και τον Αρειανισμό. Διατύπωσε τους πρώτους όρους ορθού Χριστιανικού δόγματος και ιδιαίτερα τα περί του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό, ως ομοούσιον τω Θεώ Πατρί. Επίσης συνέταξε τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.


Στήν Ιερά Μονή μας σήμερα Κυριακή των 318 Αγίων Πατέρων, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τού Σεβασμιωτάτου Πατρός καί Καθηγουμένου, Μητροπολίτου Ταλαντίου καί Λοκρίδος κ.κ. Νεκταρίου, τού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ.κ. Πολυκάρπου, τών Ιερέων καί Διακόνων τής Μονής μας.


Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα.