Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2024

Ιερά Μητρόπολις Ταλαντίου κ΄ Λοκρίδος

Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Τιθορέας


Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2024



Το στάδιο των αρετών ηνέωκται. Οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε, αναζωσάμενοι τον καλόν της νηστείας αγώνα. Έφτασε ο καιρός, η των πνευματικών αγώνων αρχή, η κατά των δαιμόνων νίκη, η πάνοπλος εγκράτεια.


Λίαν αγαπητά μου παιδιά, με την χάριν του Χριστού μας εισερχόμεθα στο ευλογημένο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και καλούμεθα όλοι οι Χριστιανοί να εντείνουμε τους πνευματικούς μας αγώνας, με περισσότερη προσευχή, με περισυλλογή, με ελεημοσύνη, με εγκράτεια, με την ευλογημένη νηστεία, με πραγματική μετάνοια και εξομολόγηση των αμαρτιών μας.


Μας καλεί η Αγία Εκκλησία, να πλεύσουμε το μέγα πέλαγος της Σαρακοστής με αγώνας πνευματικούς ώστε με καθαρά καρδία και διάνοια να ζήσουμε εκτυπότερον το πάθος και την Ανάσταση του Σωτήρος μας Χριστού.


Ο ίδιος ο Χριστός, μας έδειξε το παράδειγμα της νηστείας. Σαράντα μέρες στην έρημο, δεν έφαγε ούτε ήπιε τίποτα. Εάν ο αναμάρτητος Χριστός νήστευσε, εμείς οι αμαρτωλοί πόσο περισσότερο πρέπει να νηστέψουμε; Εάν ο άμεπτος Χριστός, σήκωσε τον Σταυρό Του κάνοντας υπακοή στον Πατέρα Του, υπακούοντας μέχρι θανάτου για να σώσει τον κόσμο, πόση περισσότερη υπακοή πρέπει να κάνουμε εμείς στην Εκκλησία Του, που μας καλεί να αγωνιστούμε στην Αγία Σαρακοστή;


Εφέτος ιδιαίτερα, πρέπει να εντείνουμε τις προσευχές και τον αγώνα μας. Να δείξουμε στον Χριστό, ότι υπάρχουν κάποιοι στη χώρα μας που τον αγαπάνε, και για αυτούς τους λίγους να αίρει την δίκαια οργή Του πάνω από την πατρίδα μας. Οι βουλευτές μας νομιμοποίησαν τον σοδομισμό. Την αμαρτία που ο Χριστός τόσο απεχθάνεται που κατέκαψε τα Σόδομα, εμείς την κάναμε νόμο του κράτους. Όλοι μας φταίμε γιατί τους βουλευτές εμείς τους ψηφίσαμε. Όταν πέσει η οργή του Θεού θα πέσει σε όλων μας τις πλάτες.


Δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά στην Πόλη του Αγίου Δημητρίου βλασφημείται ο Εσταυρωμένος Χριστός με το έκτρωμα που λέγεται Αδέσποτα Κορμιά. Εάν πρόσβαλαν τον Μωάμεθ οι μουσουλμάνοι θα είχαν ξεσηκωθεί και θα είχαν κάψει την συμπρωτεύουσα.


Που είναι οι Εισαγγελείς της Ορθόδοξης Ελλάδος να μαζέψουν αυτή την βλάσφημη φωτογραφία; Που είναι οι πολιτικοί να αντιδράσουν; Που είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει θέση όπως πήρε υπέρ των ομοφυλοφίλων; Που ο πιστός λαός του Θεού να αντιδράσει που βλασφημείται ο Σωτήρας του και η Παναγία Μητέρα Του; Που είναι η κρατούσα Εκκλησία να διαμαρτυρηθεί;


Δυστυχώς ο διάβολος την περίοδο της Σαρακοστής, γίνεται σκληρότερος και επιτίθεται με λύσσα εναντίον της Αγίας Πίστεως μας. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε παρατηρήσει ότι την μεγάλη Σαρακοστή θα ψηφιστούν αντίχριστοι νόμοι, την μεγάλη Σαρακοστή θα προβάλουν σκάνδαλα ή υποτιθέμενα σκάνδαλα της Εκκλησίας. Την μεγάλη Σαρακοστή θα βγαίνουν στις τηλεοράσεις όλοι οι ανεγκέφαλοι άθεοι, για να υβρίζουν το Άγιο Φως και να σκανδαλίζουν τους πιστούς. Την μεγάλη Σαρακοστή θα βάλουν ταινίες, ή αφίσες προσβάλοντας το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών. Δεν γνωρίζουν ότι προς κέντρα λακτίζουν. Δεν γνωρίζουν ότι πίσω από κάθε σταυρό, πειρασμό και θλίψη, κρύβεται πάντοτε μια περίτρανη Ανάσταση.



Αυτήν την Ανάσταση προσευχητικά περιμένουμε και εμείς για να ψάλλουμε για μία ακόμα φορά θριαμβευτικώς :


Αναστήτω ο Θεός και διεσκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες Αυτόν. Ούτως απωλούνται οι αμαρτωλοί από προσώπου του Θεού και οι δίκαιοι ευφρανθήτωσαν.


Καλή και ευλογημένη Αγία Τεσσαρακοστή με καρπούς μετανοίας και καλή Ανάσταση.



Μετ΄ ευχών ο Πνευματικός σας Πατήρ

                      ο Ταλαντίου και Λοκρίδος Νεκτάριος.