Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος



Σήμερα, η Δευτέρα μετά την εορτή της Πεντηκοστής, είναι γνωστή ως
Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.




Η Εκκλησία μας σήμερα
εορτάζει τη φανέρωση στον κόσμο, του Τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Πνεύματος. «….Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν. …».


Ο Ένας Θεός αποκαλύπτεται στον κόσμο με τρεις υποστάσεις, Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα, δηλ. το Άγιο Πνεύμα είναι ένα από τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός αιώνια και πέρα από τα όρια του χρόνου.


Αποστέλλεται, στον κόσμο την ημέρα της Πεντηκοστής, εν χρόνω, και από το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Υιό και Λόγο του Θεού. Είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και, σύμφωνα με το Σύμβολο της Πίστεως, ίσο κατά τη λατρεία και την τιμή.


Μέ Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος τού Σεβασμιωτάτου Πατρός καί καθηγουμένου, Μητροπολίτου Ταλαντίου καί Λοκρίδος κ.κ. Νεκταρίου,  τού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ.κ. Πολυκάρπου, τών Ιερέων καί Διακόνων τής Μονής μας εορτάσθη λαμπρώς καί η σημερινή μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή. 

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα.