Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Κυριακή τών Αγιορειτών Πατέρων



Την
Β΄ Κυριακή του Ματθαίου κάθε έτους, η Εκκλησία με ειδική λειτουργία («Σύναξη») γιορτάζει τη μνήμη «πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Οσίων Πατέρων».




Σύμφωνα με τον λόγιο μοναχό Μωυσή τον Αγιορείτη (1952-2014), οι Άγιοι Πατέρες του Άθω είναι περίπου 450, ενώ χιλιάδες είναι οι αφανείς και άγνωστοι άγιοι ασκητές, που έγιναν η αιτία για να ονομαστεί ο Άθως, Άγιο Όρος.


Η κοινή εορτή όλων των Αγιορειτών Αγίων καθιερώθηκε μετά τη σύνθεση της ακολουθίας και των εγκωμίων από τον πολυγραφότατο Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη κατά τον 19ο αιώνα.


Στον Άγιο Νικόδημο οφείλεται και το απολυτίκιο των Αγιορειτών Αγίων: «Τους του Άθω Πατέρας και Αγγέλους εν σώματι, Ομολογητάς και Οσίους, Ιεράρχας και Μάρτυρας, τιμήσωμεν εν ύμνοις και ωδαίς, μιμούμενοι Αυτών τας αρετάς. Η του Όρους πληθύς πάσα των μοναστών κραυγάζοντες ομοφώνως, δόξα τω στεφανώσαντι υμάς, δόξα τω αγιάσαντι, δόξα τω εν κινδύνοις ημών, προστάτας δείξαντι».


Πηγή :sansimera.gr


Με θρησκευτική κατάνυξη και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη των εν Άθω Οσίων Ασκητών και Πατέρων στην Ιερά Μονή μας. Στό Αρχιερατικό συλλείτουργο,  προεξάρχοντος τού Σεβασμιωτάτου Πατρός καί Καθηγουμένου, Μητροπολίτου Ταλαντίου καί Λοκρίδος κ.κ. Νεκταρίου, τού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ.κ. Πολυκάρπου, καθώς επίσης τών Ιερέων καί Διακόνων τής Μονής μας.


Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα.